Στο Γήπεδο Προέχει Η Ασφάλεια Μας

Date:
Share:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Συχνά, σε αθλητικούς αγώνες και σε προπονήσεις, συναντάμε τραυματισμούς και άλλα επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που ένας φίλαθλος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο στάδιο ΓΣΠ, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως το να σώσουμε μια ζωή, είναι ζήτημα λεπτών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Από το πιο απλό μέχρι και το πιο επικίνδυνο, κάθε πρόβλημα απαιτεί από εμάς βασικές γνώσεις για το σωστό χειρισμό του. Η ύπαρξη μιας ιατρικής ομάδας ή ενός εκπαιδευμένου προσωπικού κατά τη διάρκεια αγώνων και προπονήσεων, καθίσταται ζωτικής σημασίας.

Τώρα που οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί και ο καιρός θυμίζει καλοκαίρι, είναι σημαντικό να προσέχουμε την εξάντληση από τη ζέστη. Κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, λαμβάνουν καθημερινά χώρα οι προπονήσεις των φιλόδοξων αθλητών και διοργανώνονται οι αθλητικοί αγώνες των αγαπημένων μας σπορ.

Οι φίλαθλοι που παρακολουθούν από τις κερκίδες τους αγώνες αυτούς, οφείλουν να προστατεύονται από τις έντονες ακτίνες του ήλιου. Καλύπτοντας το κεφάλι μας ή βρίσκοντας ένα μέρος σκιερό, όταν αυτό είναι εφικτό, ελαχιστοποιούμε έτσι τον κίνδυνο της θερμοπληξίας. Οι αθλητές από τη στιγμή που θα αισθανθούν κάποια ξαφνική ζαλάδα ή αδυναμία, θα πρέπει να ενημερώσουν εγκαίρως.

Η ένταση του παιχνιδιού πολλές φορές ή το πάθος που επιδεικνύουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, τους φέρνει αρκετά συχνά αντιμέτωπους με απρόβλεπτους τραυματισμούς. Τόσο οι βαθιές πληγές όσο και οι εκδορές στα σημεία του σώματος μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία.

Σε ένα τέτοιο περιστατικό παίζει καταλυτικό ρόλο η παρουσία ενός πλήρες κιβωτίου πρώτων βοηθειών που θα είναι εξοπλισμένο με γάζες, τσιρότα επιδέσμους και τα κατάλληλα αιμοστατικά σπρέι. Όλα αυτά, βέβαια, με τη βοήθεια μιας κατάλληλα εκπαιδευμένης ομάδας.

Εξίσου μεγάλης σημασίας, αν όχι και μεγαλύτερης, είναι τα περιστατικά που αφορούν τις καρδιακές ανακοπές. Σε πολυσύχναστους χώρους όπως είναι τα γήπεδα, καθίσταται αρκετά δύσκολο μέσα στην οχλαγωγία να εντοπίσουμε τέτοια περιστατικά. Εξάλλου, η καρδιακή ανακοπή είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και χρήζει άμεσης παρέμβασης.

Ποια είναι τα απαραίτητα εφόδια;

Μπροστά σε τέτοιους κινδύνους τα καλύτερα εφόδια με τα οποία μπορούμε να εξοπλιστούμε είναι η εκπαίδευση και η γνώση. Γνωρίζοντας πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, φροντίζουμε να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε, επειδή οι κίνδυνοι παραμονεύουν παντού. Μην ξεχνάτε πως μια βαλίτσα πρώτων βοηθειών, ειδική για τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών σε ένα γήπεδο, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε προπονήσεις αλλά και αγώνες. Βασιστείτε στην αξιοπιστία και την πολύχρονη εμπειρία της Healthcare Training να σας εφοδιάσει με γνώσεις που θα κουβαλάτε μαζί σας για μια ολόκληρη ζωή. Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη αυτή μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπο μας.