Καλοκαίρι, Θάλασσα και…Πρόληψη!

Date:
Share:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ιούνιος. Ο πρώτος μήνας που καλωσορίζει επίσημα τον ερχομό του καλοκαιριού. Τι να πει κανείς για όλες αυτές τις δραστηριότητες που δεν χορταίνουμε ν’ απολαμβάνουμε και που τόσο μας έχουν λείψει; Μακροβούτια σε θάλασσες ονειρικές, ηλιοθεραπεία με τις ώρες, εξορμήσεις στη φύση και άλλα πολλά.  Πριν αρχίσουμε, όμως, να κάνουμε πλάνα για τις φετινές διακοπές και τα διασκεδαστικά διήμερα που μας περιμένουν, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για όλους αυτούς τους εποχιακούς κινδύνους που ενδέχεται να χαλάσουν τη διάθεση μας, εάν δεν προνοήσουμε γι’ αυτούς!

Αγαπάμε τον ήλιο αλλά…

ξέρετε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευόμαστε καταλλήλως από τις αχτίδες του; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει και φέτος το καλοκαίρι να θέσουμε στον εαυτό μας προτού εκτεθούμε στις υψηλές θερμοκρασίες. Ένα κοινό που χαρακτηρίζει όλα τα καλοκαίρια των Μεσογειακών χωρών – και κατ’ επέκταση και του νησιού μας- είναι η αφόρητη ζέστη και η υγρασία που τα διακατέχει.

Μέσα στο ζεστό αυτό κλίμα της εποχής είναι που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με κινδύνους όπως η θερμοπληξία και η αφυδάτωση. Φροντίζουμε να δίνουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη ποσότητα του νερού (2,5 λίτρα ημερησίως), κουβαλώντας πάντοτε μαζί μας ένα μπουκαλάκι. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, η εκτέλεση διαφόρων δραστηριοτήτων γίνεται αυτομάτως και πιο απαιτητική, γι’ αυτό πρέπει πάντοτε ν’ αναζητούμε ένα μέρος δροσερό για να «γεμίζουμε τις μπαταρίες μας» προτού συνεχίσουμε.

Σε Μονοπάτια της Φύσης Προσέχουμε από…

τα τσιμπήματα που μπορεί να προέλθουν από έντομα ή ερπετά. Η αρμονία που αισθάνεται κάποιος όταν έρχεται σε επαφή με τη φύση είναι κάτι το μοναδικό. Τώρα, εξάλλου, που ο καιρός μας το επιτρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλα εκείνα τα μαγευτικά μονοπάτια μας προσκαλούν για να δημιουργήσουμε αξέχαστες στιγμές. Η εμπειρία αυτή, όμως, μπορεί να πάρει αναπάντεχη τροπή, εάν δεν μεριμνήσουμε και προφυλαχτούμε εγκαίρως.   

Τα ψηλά χόρτα και οι περιοχές που γενικώς θεωρούνται δύσβατες, είναι και αυτές που κατά πάσα πιθανότητα κρύβουν τα ζώα που ενδέχεται να μας επιτεθούν εάν αισθανθούν πως απειλούνται. Είναι πάντοτε εύλογο να προσέχουμε που βαδίζουμε, κρατώντας ένα κλαδί για να ελέγχουμε την περιοχή και να «σκανάρουμε» το που προχωράμε. Σε περίπτωση τσιμπήματος, θα πρέπει να είμαστε σε θέση ν’ αναγνωρίσουμε το βαθμό επικινδυνότητας, καθώς και το πως θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αν παρατηρήσουμε κάποιου είδους μούδιασμα ή πρήξιμο, τότε είναι που χρειάζεται και η απαραίτητη βοήθεια.

Προσοχή στο Κολύμπι…

γιατί όσο και αν αγαπάμε το νερό, μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Αν υπάρχει ένα πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «καλοκαίρι», αυτό είναι οι βουτιές και το κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά. Με τόσες μοναδικές παραλίες που κατακλύζουν το νησί μας, είναι αδύνατον ν’ αρνηθούμε την αγάπη μας για το απέραντο της θάλασσας. Όπως, επίσης, αδύνατον είναι να παραβλέψουμε τους κινδύνους.

Άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με το υγρό στοιχείο ή δεν έχουν ανεπτυγμένες τις ικανότητες τους στο κολύμπι είναι αρκετά πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ενός πνιγμού. Ακόμη, ένα καθόλου απομακρυσμένο σενάριο, είναι και τα τσιμπήματα που προέρχονται από θαλάσσια ζώα, όπως έγινε και πριν μερικά χρόνια με τις μέδουσες σε παραλίες του Πρωταρά. Τέλος, τα μικρά παιδιά τείνουν να παίζουν ανέμελα (και απρόσεκτα) πολύ συχνά γύρω από τις πισινές.

Όλοι οι πιο πάνω κίνδυνοι μας φέρνουν σ’ ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Η εκμάθηση Πρώτων Βοηθειών είναι κάτι πολύ περισσότερο από γνώσεις. Είναι ένα εργαλείο, παντός καιρού, δυνατό ν’ αντιμετωπίσει κάθε επείγον περιστατικό.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκινάει και αυτό το καλοκαίρι. Γεμάτο θετική ενέργεια, όρεξη και πρόληψη. Δεν ξέρουμε ποια περιπέτεια θα μας προσκαλέσει και φέτος να την εξερευνήσουμε. Ξέρουμε, όμως, πως θα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τη στιγμή στο 100%, χωρίς έγνοια για τ’ απρόβλεπτα που μπορεί να μας συμβούν. Γιατί τα εφόδια με τα οποία εξοπλίζουμε τους ανθρώπους εδώ στην HealthCare είναι εφόδια μιας ολόκληρης ζωής.