Γιατί οι Χώροι Εστίασης Χρειάζονται την Απαραίτητη Προσοχή;

Date:
Share:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μαχαίρια ακονισμένα, κατσαρόλες στη φωτιά και αναμμένα γκάζια. Αυτή είναι η εικόνα που ο καθένας μπορεί να συναντήσει στην κουζίνα ενός εστιατορίου. Οι κίνδυνοι με τους οποίους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι υπάλληλοι ενός χώρου εστίασης είναι πολλοί. Μπροστά σε τέτοιες απειλές υπάρχει και η επιτακτική ανάγκη για έγκαιρη αντιμετώπιση, όταν συμβαίνουν ατυχήματα. Ποιοι είναι όμως οι συνηθέστεροι κίνδυνοι και πως μπορούμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα;

Εγκαύματα και Πυρκαγιές

Τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούνται σε μια κουζίνα εμπεριέχουν πολλές φορές περιεχόμενο που είναι επικίνδυνο όταν χυθεί. Για παράδειγμα το λάδι στη φωτιά μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή ακόμη και πυρκαγιές όταν αυτό εκτεθεί.

Καθίσταται σημαντικό, λοιπόν, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ούτως ώστε να αποφεύγουμε την επαφή με εύφλεκτα αντικείμενα σε μια κουζίνα. Η παρουσία πυροσβεστήρων είναι ζωτικής σημασίας, όμως δεν πρέπει να αγνοείται και η σημασία των κιβωτίων πρώτων βοηθειών. Έτσι, τα σπρέι εγκαύματος θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος σε ένα χώρο εστίασης, ενώ ο κάθε ένας θα πρέπει να γνωρίζει πως να ενεργήσει όταν προκύπτουν τέτοια περιστατικά.   

Ατύχημα με τα Μαχαίρια

Η ένταση και η πίεση της δουλειάς πολλές φορές, σε μια κουζίνα, μπορούν να αποσυντονίσουν την σκέψη και έτσι να προκαλέσουν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του κοψίματος. Από τον τραυματισμό αυτό μπορεί να υπάρξει ακατάσχετη αιμορραγία, περιστατικό δηλαδή που χρήζει άμεση αντιμετώπιση.

Πέραν από την σωστή εκπαίδευση του προσωπικού σας ως προς τη χρήση των αιχμηρών αντικειμένων, θα πρέπει να φροντίσετε ούτως ώστε να είστε πλήρως εξοπλισμένοι. Τσιρότα, γάζες και γενικότερα επίδεσμοι παίζουν καταλυτικό ρόλο σε τέτοια ατυχήματα.  

Τραυματισμός από Γλίστρημα

Σε μια κουζίνα πολλοί υπάλληλοι εργάζονται ταυτόχρονα για την προετοιμασία των φαγητών. Για το λόγο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν και τραυματισμοί από γλιστρήματα. Όταν το πάτωμα είναι βρεγμένο ή λερωμένο από υγρά, τότε  μπορεί να προκληθεί και ο ανάλογος τραυματισμός.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα των πατωμάτων και των επιφανειών, προκειμένου να μην λερωθούν από λεκέδες που μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Παράλληλα, όμως, φροντίζουμε να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε τραυματισμούς και ποια υλικά είναι χρήσιμα.

Όπως καθίσταται σαφές, ένα κιβώτιο πρώτων βοηθειών έχει μεγάλη αξία παντού. Ιδίως σε χώρους όπου οι απειλές είναι πολλές και καμιά φορά απρόβλεπτες, οφείλετε να διασφαλίζεται την υγεία των εργαζομένων σας. Εξοπλιστείτε με ένα πλήρες κιβώτιο πρώτων βοηθειών και μην φοβηθείτε τους τραυματισμούς από κοψίματα, εγκαύματα και άλλα ατυχήματα. Τα πάντα μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν υπάρχει η καλύτερη πρόληψη και η κατάλληλη εκπαίδευση.